Ledna dvorana

Ledna dvorana 

Deli vsebino:

Navdušenci nad športi na ledu, vabljeni na lepo urejeno pokrito in zaprto umetno drsališče v Ledni dvorani v Mariboru, kjer imate odlično priložnost za rekreativno drsanje, ob petkih zvečer pa vas čaka celo disco drsanje, ki doda drsanju prav poseben čar. Pridite v Ledno dvorano, ki se nahaja v neposredni bližini Dvorane Tabor, in se prepričajte, kako pozitivno vpliva drsanje na naše telo in kako zabavno zna biti, še posebej v družbi prijateljev.

Na drsališču Ledna dvorana poleg rekreativnega drsanja se organizira in izvaja tudi:

 • začetne in nadaljevalne tečaje drsanja,
 • treninge,
 • tekmovanja hokejistov ter kegljačev na ledu,
 • športne dneve osnovnih in srednjih šol z območja severovzhodne Slovenije in
 • športno vzgojo študentov Univerze v Mariboru.

Ledna dvorana je v sodelovanju s HK Maribor in DKNL Ledenko že gostila več odmevnih mednarodnih turnirjev v hokeju in kegljanju na ledu, pa tudi rekreativno hokejsko tekmovanje »mariborsko hokejsko ligo«.

Še posebej smo ponosni na  že izvedene dogodke v Ledni dvorani:

 • Piše se leto,
 • Poštne igre,
 • Hokejska liga.

Pripravite drsalke in se pridite razgibat na led! Če nimate svojih, nič hudega. Na izposojo jih lahko dobite tudi pri nas.

Več

Ljubitelje rekreativnega drsanja obveščamo, da zaradi tekme v hokeju na ledu ODPADE TERMIN REKREATIVNEGA DRSANJA in sicer v SREDO, 22.02.2023 od 17.30 do 19.00 ure.

Opis
EM
cena brez DDV
cena z DDV 9,5 %
cena z DDV 22 %
Vstopnica mladina do 15 let, dijaki, študenti
vstop
2,74
3,00
3,34
Vstopnica mladina do 15 let, dijaki, študenti
sezona
56,62
62,00
69,08
Vstopnica odrasli
vstop
3,20
3,50
3,90
Vstopnica odrasli
sezona
68,49
75,00
83,56
Vstopnica org. skupina podjetja, sindikati
vstop
2,37
2,60
2,89
Vstponica prenosljiva sezonska
sezona
80,55
88,20
98,27
Uporaba dvorane
ura
Uporaba dvorane – športni dan
vstop
2,05
2,24
2,50
Izposoja drsalk
kom
2,21
2,70
Izposoja drsalk – športni dan
kom
1,89
2,30
Brušenje drsalk – uporabniki LD
kom
2,46
3,00
Brušenje drsalk za izven
3,28
4,00
Uporaba dvorane brez Ledne ploskve
ura
Uporaba garderob*
up.
Rojstni dan (10 oseb)
up.
86,07
94,25
105,01
Rojstni dan ( dodatno na osebo)
up.
6,03
6,60
7,36

Vse cene so v EUR.

 • Cenik velja od 1. 1. 2019
 • Nepridobitna dejavnost / šport = 9,5 % ddv
 • Pridobitna dejavnost = 22 % ddv
Več

Dolga pot do drsališča

Mariborčani so dolgo čakali drsališče. Želje tistih, ki so menili, da bi si Maribor zaslužil svoje drsališče, pa so postajale vedno glasnejše.

Med vojnama so se Mariborčani drsali v parku na zamrznjenem ribniku. Naravno drsališče je bilo tako v zimskem času polno drsalcev od jutra do večera. Leta 1934 je bil tam celo hokejski derbi, ekshibicijska tekma med moštvoma Kastner und Öhler iz Gradca in ljubljansko Ilirijo, ki je sicer izgubila, tekma pa se je tako igralcem kot gledalcem vtisnila v spomin kot ena najlepših.

Pot je bila dolga in veliko prepričevanja je bilo potrebnega, da je tudi štajerska metropola dobila umetno drsališče. Medtem ko so leta 1974 v Celju beležili 67.000 vstopnic ter na ljubljanskem drsališču prodali domala 200.000 kart se je zgodba umetnega ledu v Mariboru komajda začela.

In pričelo se je graditi

Projekt za izgradnjo umetnega drsališča je izdelal mariborski arhitekt Milan Černigoj. Gradnja je bila predvidena v več fazah: v prvi bi že leta 1964 zgradili ploščad s strojnimi napravami in zgradbo za garderobe. V naslednjem letu je bilo načrtovano dokončanje zgradbe in ureditev tribun za 8.000 gledalcev.

Temelji so bili postavljeni leta 1964, vendar se je nadaljevanje gradnje zaradi pomanjkanja denarja ustavilo. Šele osem let kasneje je tudi mestna skupščina ugotovila, da je drsališče nujno potrebno. Gradnja se je na istih temeljih nadaljevala leta 1974 in drsališče je bilo neuradno odprto novembra 1974. V upravljanje ga je od mariborske občinske skupščine prevzel zavod Stadion Maribor. Drsališče je predstavljalo športno in družabno središče aktivnega Maribora.

Drsališče končno dobi tudi streho

Da bi ledeno ploskev zaščitili pred soncem, snegom in dežjem ter tako tudi podaljšali drsalno sezono, se je DO Dvorana Tabor odločila za njeno pokritje. Strešna konstrukcija je bila končana leta 1986, vzhodna in zahodna stran pa sta bili dokončno zaprti leta 1988.

Projekt je izdelal Vukašin Ačanski iz mariborskega Gradisa, avtorji arhitekturne faze celotnega projekta pa so bili: prof. Borut Pečenko, Bogdan Černe, Srečko Vidic in Igor Borec. Nadzor nad izvedbo je opravljala Milena Skorobrijin, dipl. inž. gr. Dokončana kapaciteta ledene dvorane je 1.515 sedežev na glavni severni tribuni in 1.350 stojišč na južni tribuni oziroma 2.865 obiskovalcev skupaj.

Izgradnja celotne dvorane je bila končana leta 1988. Prva faza gradnje Ledene dvorane je bila uspešno dokončana in ledeno ploskev so uradno odprli v četrtek, 15. januarja.

Ledna dvorana preraste v sodoben objekt

Leta 2003 se je v dvorani pričela prenova strešne izolacije, ometa, sanitarno-garderobnega dela in tribune za gledalce.

Obisk drsališča je bil zelo dober. Sezona drsanja se je začela že v avgustu, ko je prizadevnim uslužbencem Javnega zavoda Dvorana Tabor v tednu dni, kljub visokim temperaturam zraka, uspelo pripraviti kakovostno ledeno ploskev. Med najpogostejšimi uporabniki dvorane so bili hokejisti, zatem hokejistke, najmanj kegljači na ledu, mnogo ur pa so v njej preživeli rekreativni drsalci. Ponudba v Ledni dvorani takrat je vsebovala začetne in nadaljevalne tečaje drsanja, organiziranje športnih dnevov za osnovnošolce in srednješolce. V Ledni dovrani je imelo svoj dom kar devet hokejskih skupin rekreativcev, ki igrajo v mariborski hokejski ligi, in tu so še hokejisti in hokejistke hokejskega kluba Maribor – Lisjaki.

Prenova tribune se je zaradi težav povezanih s sušenjem konstrukcije zamudila. Dela so obsegala nov omet in izolacijo strehe, prenova sanitarno–garerobnega dela in tribune z več kot 800 sedeži (pred tem jih je bilo zgolj 250) Ledna ploskev je ostala nespremenjena, na površini 1.800 kvadratnih metrov. Ledna dvorana ponosno in korak po koraku dobiva nov obraz.

Slavnostna otvoritev prenovljene Ledne dvorane

Slovesna prireditev ob odprtju Ledne dvorane Tabor 21. 11. 2006 se je začela z nastopom umetnostne drsalke Helene Gornjak, ki je ogrela dlani nekaj sto navzočih, med katrerimi so bili tudi predstavniki mednarodne univerzitetne zveze. Še glasneje so zaploskali mariborskim hokejistom in hokejistkam, kegljačem in kegljačicam na ledu ter umetnostnim drsalcem. Ti so s prenovljeno dvorano dobili ustreznejše razmere za vadbo in tekmovanje.

Več
Lokcija
PON
TOR
SRE
ČET
PET
SOB
NED
Ledna ploskev
/
/
17.30 – 19.00
/
20.30 – 22.00
DISKO DRSANJE
16.00 – 17.30
09.00 – 10.30
16.30 – 18.00
Več

Praznujte rojstni dan na drsališču v Ledni dvorani!

 Vaš otrok rad drsa? Potem je lahko praznovanje rojstnega dne skupaj s prijatelji na ledu prava izbira! Vabljeni na praznovanje rojstnega dne v Ledno dvorano, kjer organiziramo s strokovno usposobljenimi animatorji zanimiva praznovanja za otroke od novembra do aprila.

Program in aktivnosti na ledu prilagodimo željam otrok, poskrbimo pa tudi za pogostitev. Tako v celoti prevzamemo organizacijo in praznovanje rojstnega dne in otroci zelo uživajo!

Kako poteka praznovanje rojstnega dne?

 • Otroci se zberejo v Ledni dvorani, kjer jih čaka animator,
 • skupaj se preoblečejo, obujejo drsalke in odidejo na drsališče, kjer se skupaj z animatorjem zabavajo na ledu ob različnih aktivnostih. Program in aktivnosti prilagodimo željam otrok, njihovi starosti in sposobnostim,
 • po drsanju se otroci preoblečejo in preobujejo, sledi pogostitev.

Program traja cca: 2,5 ure:

 • 1,5 uri programa na drsališču
 • 1 ura pogostitev.

Otroci uživajo na ledu

Otroci na naših praznovanjih na ledu zelo uživajo. Velik poudarek dajemo sproščenemu vzdušju in temu, da se otroci dobro počutijo. Naši animatorji se vedno prilagodijo skupini otrok in otroci odhajajo z naših praznovanj navdušeni.

Cena za skupino 10 otrok znaša 105,00 €, za vsakega dodatnega otroka pa 7,36 € in vključuje:

 • drsanje (1,5 ure)
 • animatorja na drsalkah,
 • slano pecivo (čips, bobi palčke, …),
 • uporabo prostora za pogostitev (1 ura).

Želite tudi za vašega otroka organizirati praznovanje rojstnega dne na drsališču? Pokličite nas na telefonsko info. številko 051 310 602, da prisluhnemo vašim željam in se dogovorimo o izvedbi praznovanja.

Preverite še ostala praznovanja rojstnih dni v Športnem parku Tabor.

Več

Izjave športnikov 

Dostopnost